KUNST og KULTUR

PETER BRANDES Udstilling på CLAY

·                  LER bliver til KERAMIK og KUNST

Til alle tider har mennesket brændt ler til keramik. Arkæologer finder krukker i forfædrenes grave med spor af mad og olier. For et par generationer siden kom vi med mad til kvinder på barsel i jydepotter. Og i dag valfarter vi til CLAY i Middelfart for at nyde synet af flot porcelæn. Foredraget byder på geologisk snak om lerets oprindelse, teglværkernes historie og giver eksempler på dansk design, når det er allerbedst. Jeg er rundviser i samlingerne på CLAY og medbringer et stort billedmateriale. 

Foredraget kan suppleres med en udflugt, der kan indeholde:

o   Rundvisning på CLAY

o   Guidet bytur i Middelfart

o   Rundvisning på Vejen Kunstmuseum eller Ehlers Samling i Haderslev, som begge har en stor keramiksamling.

 


VIKINGER OG VÆGMALERIER - om steder og folk i ÅRHUS

 Stort og småt om kvinder, mænd og steder i Århus.

Som europæisk kulturhovedstad i 2017 og en af de største danske byer i vikingetid rummer Århus spændende – og overraskende – historier fra fortid, nutid og fremtid. Nyd billederne af imponerende gadekunst, hør om kongen, der overtog kirkens jorder og brugte dem til at finansiere englandskrigene. Og mød de rige enker med spenderbukserne på. Lad dig forundre over et lille højtråbende protestmærke, der går sin sejrsgang verden rundt – og er blevet næsten lige så berømt som de søde karolinepiger.

 Foredraget kan være en optakt til et besøg i Århus med en guidet vandring i byen

Lidt om klimaet, men mest om de 16 andre af FNs verdensmål

Alle taler om det, men hvem gør hvad? Og hvad gør du? Få inspiration og lade dig rykke lidt ud af komfortzonen med et oplæg, der handler om vores allesammens verdensmål. Der bliver sagt og ment så ufattelig meget om klima, så jeg fokuserer i dette foredrag på de 16 andre verdensmål, som ikke rigtig er kommet ud over rampen.


PIPPI og andre forbilleder 

Pippi har både virket provokerende og været populær i de 75 år, der er gået, siden Astrid Lindgren skrev fortællingerne om verdens stærkeste pige. Gennem flere generationer har Pippi været et stort forbillede - overalt på jorden. Hvorfor har vi brug for forbilleder? Og hvem andre end Pippi kan det være?

Inga holder et veloplagt og måske lidt overraskende foredrag om sine (og andres) forbilleder.


Hvor vejen ender, begynder eventyret

Coronakrisen i 2020 har vendt op og ned på mange ting - og nye tiltag har set dagens lys. Hvem havde lige forestillet sig, at vi ville synge fællessang - sammen og hver for sig - hjemme i stuerne ved radioen og fjernsynet?

Corona ramte hele samfundet, og nye tanker og ideer myldrede frem.

En negativ hændelse kunne vendes til noget positivt - til nye eventyr.

Det samme gælder, når katastrofen rammer det enkelte menneske i form af dødsfald, fyringer, skilsmisse og sygdom. Dette foredrag handler om alt det positive og de nye muligheder, der kan åbne sig, når det værste sker.