GEOLOGI

INGA KOFOED ANDERSENs foredrag:
 
     

KYSTSIKRING – hvem skal nu betale?

Danmark huser en verdensberømt geologisk sensation: Skagens Odde. Verdensberømt, fordi den er stor og bliver større år for år. Den vokser af alt det materiale, der bliver høvlet af vestkysten længere sydpå og fragtet nordpå af bølgerne.

Materiale, som bølgerne har ædt af kysterne neden for vores sommerhusområder.

I disse år diskuterer vi livligt, om kommuner og privatpersoner frit skal kunne hælde beton ud over vores fælles kyster. Eller det fortsat skal afgøres af en statslig instans hvor og hvornår, der skal kystsikres.

I dette foredrag får du både en historisk og geologisk vinkel på kystsikring – og mulighed for at deltage i debatten på et kvalificeret grundlag.

·         JYLLAND MELLEM TVENDE HAVE - kend det landskab, du er rundet af.

Som geolog kan jeg holde et underholdende foredrag for dig, der vil vide mere om landskabet, hvor du bor. 

Vi lever i et land omgivet af vand. For vikingerne var havet porten til verden. Nysgerrige drog de af sted for at møde verden. Samme nysgerrighed præger os - vikingernes efterkommere.

Billedforedraget vil være krydret med eksempler fra dit område. Eksempler på vandindvinding, bakker og dale i landskabet samt vore forfædres brug af sten.

For 10.000 år siden var det meste af Danmark dækket af et tykt lag is, som smeltede og efterlod store isklumper i terrænet. Dem ser vi i dag som dødishuller. Isen kom fra Skandinavien og Baltikum og bragte store sten med sig, som vores forfædre har brugt til at bygge kirker, stendiger og dysser af. Det er fascinerende at tænke på de kilometertykke gletchere, der har gnavet i norske fjelde og slæbt sten med til Danmark. Og høre den drabelige historie om vulkaner, der har spruttet og sendt lava af sted.

Foredraget kommer også ind på den nyeste viden om dit drikkevand, som bliver hentet op af undergrunden. Vand er grundlaget for al liv på jorden, og mennesket består hovedsaligt af vand. I dette foredrag bliver du præsenteret for vand i mange former, og der bliver åbnet for en debat om grødeskæring, bræmmer langs vandløb, gødning af marker og iltsvind i de indre danske farvande. Og måske også om kystsikring.

 

·       EN UNDERJORDISK HILSEN BRAGT AF BØLGER, FLODER OG IS - Sten, sten og sten.

Det er fascinerende at gå på stranden og finde smukke sten. I Tusinder af år har stenene ligget og skyllet frem og tilbage i brændingen. Frem og tilbage. I tusinder af år. Indtil du samler stenen op. Og spørger: “Hvor kommer alle de sten dog fra?”

Svaret rummer en fantastisk fortælling om vulkaner, der skabte stenene. Og kilometertykke gletchere, der har gnavet i norske fjelde og slæbt blokke og store sten med til vores område. 

Jeg er geolog og holder et underholdende foredrag om sten, som er ledsaget af flotte billeder. Du hører om stenenes oprindelse og anvendelsen af dem. Og får serveret skrøner og myter om de store sten.
Efter foredraget vil du være i stand til at sortere sten efter hvordan, de er dannet. Så hvad er mere oplagt end at 
kombinere foredraget med en tur på stranden, hvor du indsamler og bestemmer stenene? Medbring gerne en lup.

 

 

·         SALT, SILD OG SØRØVERE.

En gang var kiloprisen på salt højere end på guld. Vi har 200 gram salt i kroppen – og vores sprog er fyldt af ord og udtryk, der viser saltets historiske betydning for os. Vi kan for eksempel modtage et salær og spise salat, salsa og salami. Bynavnet Salzburg afslører, hvad undergrunden indeholder.

I dette foredrag følger vi i saltets fodspor: På Romernes ”Via Salina”, gennem Middelalderens Hansestæder og ender ved havet under Gandhis protestmarch mod en urimelig beskatning af salt. Og vi går på geologisk opdagelse i saltminer, saltørkener og saltsletter..

 

 

·         BJERGE, SØER OG SANDSLETTER PÅ MOLS

Et foredrag for dig, der vil vide mere om landskabet i Mols Bjerge og omegn. For 10.000 år siden var området dækket af et tykt lag is, som smeltede og efterlod store isklumper i terrænet. Dem ser vi i dag i Mols Bjerge som dødishuller. Isen kom fra Skandinavien og Baltikum og bragte store sten med sig, som vores forfædre har brugt til at bygge Porskær Stenhuse og andre dysser af. Lad dig friste af de flotte billeder og tag eventuelt med på tur rundt til geologiske seværdigheder i Mols Bjerge.

 

·         UNDERJORDISKE RÅSTOFFER – på jagt efter sølv, diamanter og ler.

Dybt nede i jorden dannes nye bjergarter. Når temperatur og tryk spiller perfekt sammen, udfældes brede bånd af sølv eller ædelsten. Og det er grundlaget for den minedrift i Tyskland, der skabte mægtige konger, indflydelsesrige fyrster og rige købmænd.

Og med den rette kombination af forhistoriskeskove, sammenstød mellem kontinenter og masser af tid kan kulstof blive til diamanter. Skinnende og smukke diamanter hentes op af minerne i Sydafrika og trækker et spor af mord, krige og ødelæggelser efter sig. I Danmark holder vi jordforbindelsen og finder få meter undejordoverfladen det vigtige råstof, ler, som vi og vores forfædre har udgravet, formet og brændt til mursten, krukker, skulpturer og de fineste dukkehoveder i porcelæn.

I billedforedraget dykker vi ned under jorden for at grave råstoffer og gode historier frem. Med eksempler på kunsthåndværk fra fortid og nutid bliver du inspireret til at prøve andre materialer – eller bruge de kendte råstoffer på nye måder. Og du bliver mere opmærksom på materialernes begrænsninger og muligheder.

Foredraget kan evt. kombineres med en guidet tur til CLAY Keramikmuseum, Vejen Kunstmuseum eller Ehlers samling i Haderslev, som alle fremviser fantastisk flot keramik.

 

 

·         OVERJORDISKE RÅSTOFFER – en overset skatkiste af hør, træ, flint og rav

I Nordirland var hør med til at skabe en helt ny by: Belfast. Lokal produktion af hør til reb, klæder, sække og sejl gav byen et perfekt grundlag for at levere skibe til alverdens flåder. Da Titanic stævnede ud fra Belfast, var byen verdens førende skibsværftsnation. Og velstanden gav plads til iværksættere, opfindere og driftige handelsfolk, der forsynede resten af verden med air condition, Ferguson traktorer og Dunlop dæk.

Hør har en meget kort væksttid – modsat egetræer, der først kan høstes efter 100-200 år. Til et skib som Fregatten Jylland er der brugt ca 1200 egestammer. Ikke sært, at de oprindelige danske skove var tæt på at forsvinde, da vi mistede flåden i Englandskrigene og skulle have bygget nye krigsskibe. Skoven er tilbage – og den rummer en guldgrube af råstoffer – til inspiration og til bearbejdning.

Danmark har haft en stor eksport af rav og flintesten – langt tilbage i tiden. I Oslo Fjord har arkæologerne fundet primitive både, der er sunket på grund af det alt for tunge læs af knive, skraberedskaber og økser, som vores forfædre har fragtet den lange vej fra de danske kyster. På de selvsamme kyster har vi samlet rav, som er blevet transporteret over land til markederne i Tyskland.

Foredragsholderen kobler kultur, natur og historie til en inspirerende fortælling om de let tilgængelige råstoffer, der fortjener nytænkning og større anvendelse.

Foredraget kan evt kombineres med en guidet tur til Fredericia Museum, som har en stor samling af sølvting eller et besøg hos kunstnere/kunsthåndværkere, der eksperimenterer med træ, hør eller rav.

 

·         OLIE, DIAMANTER OG SKIFERGAS – kulstof i mange former

Kulstof indgår i langt de fleste kemiske forbindelser og udgør for eksempel en stor del af vores hjerne. Mens debatten om vores stigende udledning af CO2 raser, er der (kul)stof til hjernen i dette faktaprægede foredrag om kulstofkredsløbet og de konsekvenser, menneskets indgriben har. Foredraget er ledsaget af overraskende billeder, som vækker stof til eftertanke..

 

        VANDET I OS - OG OMKRING OS

Vand er grundlaget for al liv på jorden, og mennesket består hovedsaligt af vand. I dette billedforedrag bliver tilhøreren præsenteret for vand i mange former, og der bliver åbnet for en debat om grødeskæring, bræmmer langs vandløb, gødning af marker og iltsvind i de indre danske farvande. Foredraget kommer også ind på den nyeste viden om vores drikkevand. Det er et utroligt populært foredrag, som jeg har holdt over 100 gange. Som en tilhører sagde: ”Utroligt at så kedeligt et emne kan gøres så fantastisk interessant.”